Nazorg kaakchirurgische behandeling

Informatie en adviezen na een kaakchirurgische behandeling

U heeft een kaakchirurgische behandeling ondergaan en het is in uw eigen belang dat u onderstaande informatie goed doorleest en de adviezen nauwkeurig opvolgt.
Dit om een spoedig herstel te bevorderen.

Direct na de behandeling

Indien u gaasjes in uw mond heeft gekregen om op dicht te bijten moet u hier de eerste 20 minuten op dicht bijten. Dit zorgt er voor dat er een bloedstolsel kan ontstaan. Het kan ook zijn dat u natte gazen in uw mond heeft gekregen, hier moet u elke paar minuten tegenaan duwen aan de buitenkant van uw wang. Dit is om er voor te zorgen dat uw tandvlees zich weer hecht aan het kaakbot.

Eten en drinken

Het is verstandig om hiermee te wachten tot de verdoving uitgewerkt is. Dit om te voorkomen dat u zich brandt of op uw wang of tong bijt. De eerste 24u kunt u beter geen heel warme of heel koude dranken nemen om te zorgen dat het bloedstolsel blijft zitten.

Mondhygiëne

De wond geneest het beste wanneer het bloed goed kan stollen. Daarom mag u op de dag van de ingreep de mond niet telkens schoonspoelen met water. Vanaf de tweede dag mag u weer voorzichtig met een zachte tandenborstel poetsen. Als het poetsen door een verminderde mondopening niet lukt, krijgt u van ons een recept met desinfecterend spoelmiddel mee. Vermijd het poetsen op de plek van de ingreep, het spoelmiddel is bedoeld om op deze plek het poetsen te vervangen. Laat 30min tussen het tandenpoetsen en spoelen in zitten om te zorgen dat de werkzame stoffen elkaar niet tegen kunnen gaan werken.

Roken en alcohol

U kunt beter de eerste 24u alcohol drinken en het roken zolang mogelijk uitstellen (liefst ook 24u). Beide zijn slecht voor de genezing van de wond.

Napijn

Na de behandeling is het normaal dat u pijn krijgt en dit kan enkele dagen aanhouden. U kunt de pijn bestrijden met paracetamol of als dit niet voldoende werkt ibuprofen. De plaatselijke verdoving is na 2 tot 4 uur uitgewerkt. U kunt het beste met de pijnstillers beginnen ongeveer 1 uur na de ingreep. Belangrijk: neem geen aspirines dit werkt bloed verdunnend.

Zwelling

Een dikke wang, een blauw-gele verkleuring en een verminderde mondopening zijn normaal. De zwelling moet na ongeveer een week afnemen. Als dat niet het geval is, moet u contact met ons opnemen. Als u het prettig vindt, mag u koelen met een coldpack of met wat ijsblokjes in een washandje.

Beperkte mondopening

Een beperkte mondopening komt na een chirurgische behandeling vaak voor. Na enige dagen is de mondopening weer normaal. U kunt zelf proberen de mond af en toe wat verder te openen zonder
te veel te forceren.

Nabloeding

Gedurende de eerste dagen kunnen bloedstolsels het speeksel rood kleuren, waardoor de indruk kan ontstaan dat er sprake is van een nabloeding. Dit is echter zelden het geval. Bij een nabloeding is er meer bloed dan speeksel in de mond. In dat geval kunt u het beste een half uur stevig dichtbijten op een dubbel gevouwen verbandgaas. Stopt het bloeden hierna niet, herhaal dan de procedure. Helpt dat weer niet, neem dan contact met ons op.

Hechtingen

Om te zorgen dat de wondjes op de juiste manier weer dicht groeien is het van belang niet aan de wang of lip te trekken. De hechting kunnen hierdoor losraken. De hechtingen die gebruikt zijn lossen niet vanzelf op de hechtingen kunnen na 7-10 dagen door ons verwijderd worden.
Bij vragen kunt u altijd contact met ons op nemen.
IMG_5445-200x300