Kunstgebit

Bent u een aantal tanden kwijt? Of heeft u helemaal geen tanden meer? Tillmans Mondzorg helpt u om weer met een lach over straat te kunnen gaan. U krijgt dan een kunstgebit.
Een kunstgebit is ter vervanging voor de ontbrekende tanden of kiezen. Dit gebit is uitneembaar en verschilt per persoon. De soort prothese is afhankelijk van de hoeveelheid tanden die er ontbreken.
Lachend over straat
Een kunstgebit vervangt uw eigen tanden en kiezen. Uw gebit kan er weer fraai uit komen te zien. U wilt toch goed voor de dag komen? U wilt toch ook goed kunnen eten, praten en veel kunnen lachen? Met een kunstgebit mag u weer gezien worden!
Kies voor zelfvertrouwen!
Iedereen wil er goed uitzien. U ook! Met een mooie lach komt u in ieder geval zelfverzekerd over. Het is toch fijn als u gewoon mee kunt lachen, zonder uw gebit te hoeven verbergen? Met een kunstgebit kunt u ervoor zorgen dat uw gebit er optimaal uitziet; met mooie tanden en een prachtige lach.
Functioneel (gedeeltelijk) kunstgebit
Maar een kunstgebit is er niet alleen maar voor mooier uit te zien. Mocht u tanden of kiezen missen en daardoor niet meer goed kunnen kauwen of eten, dan biedt een kunstgebit ook uitkomst. U hoeft niet altijd een heel kunstgebit. Het kan ook zijn dat u een gedeeltelijk gebit (een ‘plaatje’) nodig heeft. Dit kan uiteindelijk wel een voorbode zijn van een heel kunstgebit. Een gedeeltelijk kunstgebit kan een duurzame oplossing zijn om de rest van het gebit in goede conditie te behouden.
Is een kunstgebit wel iets voor mij?
Twijfelt u of u een kunstgebit wel of niet wilt? Vraag ons om persoonlijk advies. Wij kunnen na een gesprek en een tandheelkundig onderzoek een behandelplan opstellen.
Geheel of gedeeltelijk kunstgebit
Een volledig kunstgebit is als alle eigen tanden, zowel in de boven- als onderkaak, zijn vervangen door een kunstgebit.
Bij een gedeeltelijk kunstgebit wordt alleen een prothese gedragen op de plaatsen waar een deel van het gebit ontbreekt. Een gedeeltelijk gebit wordt gemaakt met een kunstharsbasis of een metalen basis. Een metalen basis heet een frame of frameprothese.
1e kunstgebit
Voordat wij de laatste tanden en kiezen gaan trekken, zullen wij het eerste kunstgebit aanmeten; wij maken afdrukken, bepalen de kleur van uw eigen tanden of zoeken hiervoor een mooiere witte tint en maakt vervolgens een kleine afdruk van uw eigen voortanden. Zo kan dezelfde vorm tanden in het kunstgebit worden behouden en wordt er een beet bepaalt.
Nu kan het eerste kunstgebit worden gemaakt. Dit gebit zal nooit de ideale pasvorm hebben. Dit heeft ermee te maken dat de kaak nog niet zijn definitieve vorm heeft aangenomen. De prothese wordt altijd breder gemaakt dan uiteindelijk wenselijk is, omdat deze over de hele nog niet geslonken) kaak moet vallen. Na een jaar kan een tweede kunstgebit aangemaakt worden met de ideale pasvorm.
Eerste paar dagen: volhouden
De eerste paar dagen kunt u het beste het kunstgebit ’s nachts inhouden. De wonden zijn dan namelijk nog open. Laat wel de pijnlijke plekken en de randen verwijderen, zodat het gebit niet juist extra pijn doet. Na een paar dagen zijn de wonden grotendeels genezen. Ga het kunstgebit ook niet langer ’s nachts dragen. Het is beter voor de kaken als deze niet te zeer hieraan wennen.
Tijdelijk kunstgebit zit vervelend
Zoals hierboven beschreven zal uw eerste kunstgebit ongemakkelijk zitten. U dient er rekening mee te houden dat het gebit de eerste drie maanden vervelend zit. De wonden zullen nog pijn doen, u moet weer leren praten met een kunstgebit en er zal druk uitgeoefend worden door het kunstgebit. Dit voelt voor uw mond niet natuurlijk aan. Gelukkig gaat na verloop van tijd de pijn weg. De kaken genezen dan, maar vervolgens zal het gebit steeds losser gaan zitten omdat de kaken gaan slinken. Laat u door dit ongemak niet ontmoedigen. Als het kunstgebit te los gaat zitten, dan kunnen wij uw kunstgebit opnieuw passend maken aan uw geslonken kaak.
Schoonhouden
U kunt het beste poetsen een speciale protheseborstel en –reiniger. Tandpasta bevat schurende bestanddelen die krassen in uw kunstgebit kunnen maken, daarom heeft het gebruik van zeep als reinigingsmiddel de voorkeur. Leg uw gebit in een bakje of in een speciaal kunstgebitbakje.
Wanneer krijg ik het definitieve kunstgebit?
Na minimaal zes maanden zijn de kaken pas stabiel genoeg in de vorm. Dan kan er een definitief gebit gemaakt worden. Tot die tijd dient u het te doen met het eerste, tijdelijke kunstgebit.
Op den duur gaat het gebit los zitten, waardoor ook praten en eten lastiger gaat. U denkt dan misschien ‘tijd voor een nieuw gebit’, maar het is niet aan te raden om tussentijds al naar een definitief gebit te gaan. De kaken zijn nog aan het slinken. Als oplossing voor het loszittende kunstgebit kan een tissue conditioner zijn. Het is een laagje dat zacht blijft. Dit werkt voor een aantal weken.
Na de eerste drie maanden, zullen uw kaken blijven slinken. Alleen een stuk minder. Dit proces gaat eigenlijk uw hele leven door. In de loop der tijd zal het wel steeds langzamer gaan. Hierdoor zal uw eerste kunstgebit niet zo lang meegaan dan wanneer u een volgend gebit jarenlang draagt.
Kunstgebit: op maat gemaakt
Eindelijk is het dan zo ver! Na het eerste kunstgebit, die toch vervelend heeft aangevoeld, kan dan het definitieve gebit worden aangemaakt. Het kunstgebit zal speciaal door ons aangemeten worden in de praktijk.
Het aanmeten gaat over het algemeen in 5 stappen:
  1. Afdrukken
  2. Definitieve afdrukken
  3. Beetbepaling
  4. Passen in was
  5. Plaatsen
Afspraak 1: Afdrukken
Wij maken een afdruk van uw kaken. Dit gebeurt met een afdruklepel in een standaardvorm en afdrukmateriaal wat redelijk precies is. De afdrukken worden door een tandtechnisch laboratorium gegoten in gips. Hierdoor ontstaat een replica van uw kaak. Deze afdruk kan ook door een tandprotheticus worden gedaan.
Afspraak 2: Definitieve afdrukken
Op de eerste modellen maken wij op maat gemaakte afdruklepels. Deze lepels hebben als voordeel dat de randlengte van de afdruklepel afgestemd wordt, zodat de spieren rondom de kaken en mond niet gehinderd worden bij bewegingen. Met een dik afdrukmateriaal worden de randen van de afdruklepel afgedrukt, waarbij alle bewegingen van de spieren zijn opgenomen. De spieren vormen zelf nu heel nauwkeurig waar de rand van de afdruk kan komen. Vervolgens zal de hele kaak worden afgedrukt met een dunner afdrukmateriaal.
Het klinkt misschien als extra werk, maar door deze dubbele afdruktechniek zal er een betere pasvorm gemaakt worden van uw kunstgebit. De tweede afdruk is namelijk een preciezere replica van de kaak en zal het definitieve model zijn. Daarmee zijn ook meteen de precieze spieraanhechtingen op de kaak en de maximale randlengte van het kunstgebit aangegeven.
Afspraak 3: Beetbepaling
Op de definitieve modellen van de boven- en onderkaak worden beetplaten gemaakt.
Dit is belangrijk om het kunstgebit aan te meten. Hiermee kunnen wij de positie van de onder- en bovenkaak ten opzichte van elkaar bepalen. De beetplaten geven aan hoe diep u bijt, maar geven ook aan hoe precies de kaken recht op elkaar staan. Dit is erg belangrijk. De kaakgewrichten kunnen namelijk alleen goed functioneren als de kiezen recht op elkaar komen bij het dichtbijten. Maar ook als u te diep dichtbijt, kan er slijtage ontstaan in de kaakgewrichten. Bij klachten aan het kaakgewricht ervaart u pijn vlak voor of in de orden of u hoort bijvoorbeeld knakkende geluiden als u eet.
Bij de beetbepaling worden ook de tanden uitgezocht. Samen met ons kiest u de kleur, de vorm en de stand van de tanden. De kleur en de vorm kunt u kiezen aan de hand van stalen, folders, kaarten en modellen. Wij adviseren u ook. Bij het aanmeten van het kunstgebit bent u tenslotte diegene die bepaalt hoe uw gebit er uit gaat zien!
Afspraak 4: Passen in was
Als de beet is bepaald en alles is uitgezocht qua kleur, vorm en stand, dan worden de tanden gezet. Bij het aanmeten van een kunstgebit moeten de tanden van tevoren worden gepast. Hierbij wordt op een tijdelijke basisplaat uw definitieve tanden en kiezen geplaatst. Het materiaal, waarvan de tijdelijke basisplaat is gemaakt op het definitieve model, is nog niet nauwkeurig. De platen zitten om die reden ook nog los in de mond. De tanden zijn wel definitief.
Mocht de kleur of vorm nog niet naar wens zijn, dan kunnen er eventueel andere tanden ingezet worden.
Afspraak 5: Plaatsen
En dan is uw kunstgebit klaar! Wij controleren als eerste of er geen zere plekken of scherpe randjes zijn. Daarnaast zal de beet nog worden gecontroleerd. Indien nodig wordt er nog een correctie toegepast. U zult merken dat het nieuwe kunstgebit in het begin vreemd aanvoelt. Dit duurt een paar dagen. Daarna bent u eraan te gewent. Dit heeft onder andere te maken met het verschil van uw vorige (kunst)gebit. Hoe preciezer het aanmeten van het gebit is gedaan, hoe sneller u went. Ervaart u drukpunten in uw kunstgebit? Doe het nieuwe gebit dan niet meteen uit, maar neem contact met ons op om de drukplaatsen te corrigeren.
Wat kost een kunstgebit en wat wordt door uw zorgverzekering vergoed?
U dient er rekening mee te houden dat de totale kosten van een kunstgebit ongeveer €600,- à €650,- kost voor een kunstgebit voor onder of boven. Voor een volledige prothese betaalt u ongeveer €1200,-. Van deze kosten wordt 75% vergoed door de basisverzekering. Houd er wel rekening mee dat iedereen een eigen risico heeft van €375,- in 2015.
De kosten van een kunstgebit op implantaten (klikgebit) kan flink variëren. Dit is afhankelijk van het aantal implantaten, het implantaatsysteem en het soort kliksysteem dat wordt gebruikt. Hierdoor kan er geen gemiddelde prijs worden gegeven. Voor meer informatie dient u dit bij ons na te vragen.
Het plaatsen van implantaten ten behoeve van een klikgebit wordt door uw zorgverzekering 100% vergoed, mits door uw verzekering gemachtigd.
Voor het klikgebit moet u €125,- per kunstgebit bijbetalen mits gemachtigd door uw verzekering. Houd er wel rekening mee dat u een eigen risico hebt van €375,- per jaar.