Kronen en bruggen

U bent lekker aan het eten en ineens gebeurt het; uw tand of kies breekt af. Dat moet natuurlijk worden gerepareerd. Een kroon kan dan het gebit weer fraai laten uitzien. Eigenlijk is een kroon een porseleinen of metalen kapje dat wij over de afgeslepen tand of kies plaatsen.
Kronen
Om een kroon te plaatsen is de behandeling een stuk ingewikkelder dan bijvoorbeeld bij een gewone vulling. U dient dan ook meerdere malen bij ons langs te komen.
Wanneer is een kroon nodig?
Een kroon is nodig als:
a) een groot deel van uw tand of kies door tandbederf verloren is gegaan. Een vulling kan dan niet meer voldoende houvast bieden.
b) het uiterlijk van het gebit er op vooruit gaat. Bijvoorbeeld verkleurde of slecht gevormde tanden vooraan in het gebit. U wilt toch goed voor de dag komen en zonder schaamte kunnen lachen?
Bruggen
Ontbreken er een of meerdere tanden of kiezen in uw gebit? Dan is een brug de oplossing. De tanden worden afgeslepen, zodat de tanden worden voorzien van een kroon. Een brug zijn twee of meerdere kronen op een rij. Deze vervangt een of meerdere tanden of kiezen. Een brug wordt vastgezet aan twee of meer afgeslepen tanden of kiezen (ook wel pijlers genoemd). De pijlers zijn de tanden of kiezen die aan beide kanten van de ontbrekende tand of kies zitten.
Wanneer is een brug nodig?
Een brug is nodig:
a) om beter te kauwen
b) ter verbetering van het uiterlijk
c) om te zorgen dat tanden en kiezen niet scheef gaan staan of uitgroeien
Scheefgroeien van tanden
Als er tanden of kiezen ontbreken, kan het zijn dat de tanden en kiezen naast die open ruimte naar elkaar toegroeien. Ook kunnen de tanden en kiezen van de andere kaak naar die open ruimtes groeien. Hierdoor kunnen de tanden in uw gebit scheef gaan staan.
Welke soorten bruggen zijn er?
Er zijn drie verschillende bruggen:
  1. gewone brug
    Bij een gewone brug zitten de pijlers aan de beide kanten van de open ruimte.
  2. vrij-eindigende brug
    Bij deze brug zitten de pijlers aan één kant van de ontbrekende tand of kies.
  3. etsbrug
    Als de tanden of kiezen aan beide kanten van de open ruimte vrijwel gaaf zijn, dan is een etsbrug mogelijk. Wij hoeven dan nauwelijks van de gave tanden iets af te slijpen.
    De etsbrug wordt onzichtbaar bevestigd aan de binnenkant van de tanden met metalen of keramische plaatjes.
    Het nadeel van een etsbrug is dat deze makkelijk loskomt, omdat deze brug alleen op de achterkant van de buurtanden wordt bevestigd.
    Etsbruggen gebruikt men tegenwoordig steeds minder. Ze worden vaak vervangen door implantaat met kroon.
Welke materialen worden er gebruikt bij kronen en bruggen?
Porselein met keramische onderstructuur
Dit materiaal wordt in veel situaties gebruikt en is het meest modern. Met nieuwe technieken is kans op een breuk klein. Door de tandkleur valt het bijna niet op in uw gebit.
Porselein met metalen onderstructuur
Dit materiaal wordt steeds minder gebruikt. Het basismateriaal is hierbij metaal. Over het metaal wordt een laagje porselein gedaan, zodat de kroon of brug een tandkleur krijgt. Aan de rand bij het tandvlees ziet u vaker een zwart randje van het metaal.
Behandeling bij kroon of brug
Een kroon of brug wordt in stappen gezet. Hierdoor dient u twee of drie keer ons te bezoeken. De kroon of brug wordt namelijk niet direct in uw mond geplaatst, maar eerst in een tandtechnisch laboratorium gemaakt. Dit kan ongeveer drie weken duren.
De behandelstappen bij kroon of brug
  1. Afslijpen tand of kies
    Wij slijpen eerst een deel van de tand of kies af. Er wordt dan ruimte vrij gemaakt om de kroon of brug te plaatsen.
  2. Afdruk
    Wij maken een afdruk van uw hele kaak of het deel waar de afgeslepen tand of kies zich bevindt. U krijgt dan een afdruklepel met een rubberachtig goedje in uw mond. De afdruk wordt gemaakt en later in het laboratorium in gips gegoten. Op het gipsmodel wordt de kroon of brug gemaakt.
  3. Beetregistratie
    Er wordt bepaald hoe de tanden en kiezen van uw onder- en bovenkaak op elkaar passen. Dit is de beetregistratie.
  4. Kleur bepalen
    De kleur van uw kroon is erg belangrijk, vooral aan de voorzijde in de mond.
    Daarom wordt met diverse kleurstalen de beste kleur bepaald.
  5. Noodvoorziening
    Wij maken uit voorzorg een tijdelijke kroon, de zogenaamde noodvoorziening. Deze tijdelijke kroon beschermt de afgeslepen tand of kies, totdat de permanente kroon klaar is. Als u de tijdelijke kroon heeft, eet dan geen hard of kleverig voedsel. Is de noodvoorziening gebroken of losgeraakt? Neem dan contact met ons op.
  6. Vastzetten
    Bij de laatste afspraak zetten wij de kroon of brug vast in uw mond. Wij brengen dan een snelhardend cementlaagje aan. Daaroverheen wordt de kroon of brug geplaatst en stevig aangedrukt.
  7. Opbouw
    Biedt uw tand of kies weinig houvast voor een kroon of brug? Dan maken wij eerst een opbouw. Een opbouw lijmen wij met een pin vast in uw wortelkanaal. Daarna plaatsen wij de kroon of brug over de opbouw.
Hoe lang gaan kronen en bruggen mee?
Kronen en bruggen gaan minimaal 10 jaar mee. Meestal zelfs nog veel langer. Door regelmatig ons te bezoeken voor controle en een goede mondverzorging, zal een kroon of brug ook langer meegaan.
Als u kronen of bruggen heeft, is de mondhygiëne erg belangrijk. Met name het tandvlees rondom de kroon of brug dient u goed te reinigen. Op de rand van de kroon of brug kan makkelijk tandplak achterblijven. Deze plak veroorzaakt gaatjes langs de rand. Daarbij kan het tandvlees ontstoken raken. Poets dus zorgvuldig met een zachte tandenborstel. Gebruik daarnaast tandenstokers, ragers en/of flossdraad.
Lees meer over een goede mondverzorging bij het onderwerp mondhygiëne.