Nazorg immediaat-prothese

Informatie en adviezen na het plaatsen van een immediaat-prothese

Zojuist zijn meerdere tanden en kiezen bij u getrokken en heeft u meteen een gebitsprothese gekregen. Het is in uw eigen belang dat u onderstaande informatie goed doorleest en de adviezen nauwkeurig opvolgt. Dit om een spoedig herstel te bevorderen.

Eten en drinken

Het is verstandig om hiermee te wachten tot de verdoving uitgewerkt is. Dit om te voorkomen dat u zich brandt of op uw wang of tong bijt. De eerste 24u kunt u beter geen heel warme of heel koude dranken nemen om te zorgen dat het bloedstolsel blijft zitten.

Roken en alcohol

U kunt beter de eerste dag geen alcohol drinken en het roken zolang mogelijk uitstellen (liefst 24u). Beide zijn slecht voor de genezing van de wond.

Immediaatprothese

U heeft een volledige prothese gekregen die u ’s avonds even uit mag nemen om af te spoelen en de mond te verfrissen. Daarna kunt u de prothese weer in doen om zwelling te voorkomen. U kunt de eerste dagen uw prothese beter niet lang uitlaten, omdat de kans dan groot is dat deze dan een paar dagen niet meer past vanwege de zwellingen. Zodra de extractiewonden allemaal genoeg genezen zijn is het het beste om de prothese iedere nacht uit te laten.
Soms veroorzaakt de prothese veel drukpijnklachten. Het beste kunt u dan contact opnemen met uw tandarts voor het laten wegslijpen. Het is in ieder geval verstandig om binnen een aantal dagen terug te komen bij de tandarts voor een nacontrole.

Napijn

Na de behandeling is het normaal dat u pijn krijgt. U kunt de pijn bestrijden met ibuprofen of paracetamol. De plaatselijke verdoving is na 2 tot 4 uur uitgewerkt. U kunt het beste met de pijnstillers beginnen ongeveer 1 uur na de ingreep. Belangrijk: neem geen aspirines dit werkt bloedverdunnend.

Zwelling

Een dikke wang, een blauwgele verkleuring en een verminderde mondopening zijn normaal. De zwelling moet na ongeveer een week afnemen. Als dat niet het geval is, moet u contact
met ons opnemen. Als u het prettig vindt, mag u koelen met een coldpack of met wat ijsblokjes in een washandje.

Nabloeding

Gedurende de eerste dagen kunnen bloedstolsels met uw speeksel vermengen, waardoor de indruk kan ontstaan dat er sprake is van een nabloeding. Dit is echter zelden het geval.
Uw prothese dekt de wondjes af en werkt daardoor als een soort verband.

Hechtingen

De hechtingen die gebruikt zijn lossen vanzelf op, dit kan echter wel een maand duren. In de meeste gevallen kunnen de hechtingen na 7-10 dagen door ons verwijderd worden
zodat u er geen hinder meer van ondervindt.

Overig

Zodra de extractiewonden allemaal genoeg genezen zijn is het het beste om de prothese iedere nacht uit te laten. Uw kaak en slijmvliezen kunnen dan tot rust komen.
De prothese kan het beste schoongehouden worden met een hiervoor bedoelde prothese borstel en gewone handzeep of groene zeep. Deze zeep is milder dan bijvoorbeeld tandpasta en u voorkomt hiermee dat er krasjes op de prothese ontstaan (hierdoor krijgt u minder snel aanslag). De bruistabletten die bedoeld zijn voor gebitsprotheses tastten de prothese ook aan! Niet alleen uw kunstgebit moet worden schoongemaakt, maar ook het tandvlees van de kaken waar het kunstgebit op rust. Masseer minstens een keer per dag het tandvlees met een zachte tandenborstel. Vergeet hierbij het verhemelte niet. Als schoonmaakmiddel kunt u het beste tandpasta of lauw water gebruiken. Omdat er tanden en kiezen getrokken zijn veranderd uw kaak zeker de eerste 3 maanden veel. Hierdoor zal de prothese steeds losser komen te zitten. Aan het begin adviseren wij om kleefpasta te gebruiken en na 2 tot 3 maanden kan er een nieuwe laag aangebracht worden zodat de prothese weer beter zit.
IMG_5445-200x300